مشاوره روانشناسی راحله هنری

مهارت خودآگاهی

مهارت خودآگاهی

 آموزش کامل و جامع مهارت خودآگاهی و خودشناسی با بهترین روانشناس تهران

 

اولین مرحله برای رسیدن به خوشبختی این است که ما مهارت خودآگاهی و خودشناسی را بدست بیاوریم. اما چگونه رسیدن به این مهارت مهم است. در ادیان  و مباحث الهی نیز این موضوع عنوان شده است که خودشناسی گام اول خوشبختی یا خداشناسی است.
پس نیاز است برای خوشبخت شدن در این دنیا و احساس رضایت از خود خودمان را بشناسیم و مهارت خودآگاهی را کسب کنیم.

 

خودآگاهی و خودشناسی چیست؟

در علم روانشانسی عبارت خودشناسی و مهارت خودآگاهی از اهمیت زیادی برخوردار است ، پس باید گام اول موفقیت را بیاموزیم و در ابتدا معنای خودآگاهی را بشناسیم.

سیستم روانی و روحی دارای یکسری سازوکار خاص و تعریف شده است ، بدین معنی که روان ما بر اساس یکسری اصول کار می کند و پیش می رود ، سیستم دفاعی روان ما در مواقع اضطراب و استرس فعال می شود . خودشناسی دقیقا بدین معناست که ما این سیستم و سازوکارش را بشناسیم ، بدانیم که در چه مواقعی تحریک و در چه مواقعی فعال می شود و چگونه باید با آن برخورد کنیم.

باید بدانیم که چه میزان از این سیستم دفاعی بدن ما فعال ، چه میزان آسیب دیده شده است.

 

گام های رسیدن به خودآگاهی

نگاه ها و رویکرد های مختلفی در رشته های مختلف روانشناسی به انسان و رفتار و روان او وجود دارد. یکی از این نگاه ها رویکرد شناختی – رفتاری (CBT) است.

در رویکرد شناختی اعتقاد کلی روانشناسان بر این است که  رفتارها و واکنش های انسان مربوط به پیرامون و شرایط محیطی اوست و همچنین نگاه فرد نسبت به اتفاقات پیرامونی خود است.

در یک مثال اگر بخواهیم بگویم : فردی را تصور کنید که به دلیل تغییرات محل سکونت شغل خود را از دست می دهد ، طبیعتا دچار استرس و اضطراب ناشی از از دست دادن شغل می شود اما نگاه او به این اتفاق و تعبیر و تفسیر او از این اتفاق تاثیر مستقیمی بر میزان نگرانی او و رفتارهای هیجانی او خواهد داشت . فرض کنید آن فرد به خود بگوید که من توانمندی بسیار زیاد دارم و بزودی شغل جدید پیدا می کنم و یا این که با استرس فراوان شروع به خودخوری کنم که چجوری کار پیدا کنم؟ حتما بیکار می مونم.

 

اولین گام : شناسایی سیستم روان و قوانین

ما بدانیم که سیستم روان شناختی در ما به چه صورت عمل می کند.
دنیا را چگونه باور داریم و چگونه می بینیم. چگونه سعی در حل نگاه های منفی  و غلط خود نسبت به دنیا و شرایط پیرامون خود هستیم؟

در اولین قدم باید به سراغ روح و روان خودمان برویم .پیشنهاد ما استفاده از جدول افکار خودآیند است . بدین شکل در این جدول افکار ، حالات و احساسات خود را ثبت می کنیم ، اگر هیجان زده شدیم ، اگر عصبانی ، خوشحال یا ناراحت و…. .
در ادامه نیاز است که رفتارها و واکنش های ما که به صورت خودآگاه و ناخودآگاه در قبال این احساسات داریم را ثبت کنیم.
به طور مثال : نفس تنگی ، سرگیجه ، فحش دادن و…..

در ادامه باید بنشنیم و فکر کنیم که علت این حالت و رفتار ما چیست تا به لایه های عمیق روان خودمان راه پیدا کنیم.

 

مهارت خودآگاهی
مهارت خودآگاهیسیم

 

گام دوم : خطاهای شناختی

گام بعدی خودآگاهی ، شناسایی خطا های شناختی – رفتاری ماست که باید بر اساس جدولی که پر کرده ایم شناسایی شود. ذهن انسان فرآیندی شبیه به عملکرد کامپیوتر دارد ، به صورتی که اطلاعات را پردازش می کند و دقیقا ممکن است روان و مغز ما نیز مثل کامپیوتر دچار ویروس و فکرهای مخرب شود که باید آن را شناسایی کنترل و یا از بین ببریم. خطاهای شناختی سوتعبیر های ما از اتفاقات محیطی ماست.

به طور مثال دانش آموزی که در یک درس از کارنامه اش نمره پایینی گرفته و با خود بگوید که من انسان نادان و کند ذهنی هستم و در همه درس ها ضعیفم ، در حالی که او فقط در یک درس مشکل داشته و باید روی آن کار کند.

 

انواع خطاهای شناختی چیست؟

 

  1. تفکر صفر و صدی :
    نگاه صفر و صدی یا موفق موفق یا شکست خورده و بی نوا ، عدم توانایی بررسی و تحلیل میانی وقایع و شرایط.
  2. فاجعه انگاری :
    از کاه کوه ساختن ، ناامیدی محض نسبت به آینده. یا من موفق خواهم شد و یا دیگر هیچوقت طعم خوشی را نخواهم چشید.
  3. تحقیر خود:
    عزت نفس پایین و بی ارزش شمردن توانایی ها و مهارت های خود ، بزرگ بینی دیگران و پوچ و بی مصرف دانستن خودتان.
  4. تصمیمات و تحلیل های هیجانی:
    برای تصمیم در لحظه سعی می کنید جوری تصمیم بگیرید که در لحظه هیجانی فکر می کنید و چشم تان را نسبت به وقایع و شرایط می بندید.
  5. برچسب زدن :
    سریعا به خودتان یا دیگران برچسب می زنید ، او آدم دروغ گویی است ؛ من یک بی مصرفم ؛ هیچ کس من را دوست ندارد ؛
  6. ذهن خوانی:
    توهم این را دارید که از باطن و ذهن افراد خبر دارید ، دلیل هریک از کارهای آن ها را می دانید.
  7. کش دادن به بحث:
    علاقه به تعمیم دادن مشکلات و اتفاقات به یکدیگر ، گذشته را شخم زدن ، شرایط را حاد و بحرانی سنجیدن.
  8. خواب دیدن زیاد:
سخن پایانی

شناسایی خطاهای شناختی کاری است که نیاز به تمرکز و مداومت در فکر کردن به دلیل رفتار ها دارد ، به همین علت خیلی ها در میانه مسیر خسته می شوند و دیگر ادامه نمی دهند ، شما نیاز دارید که یکبار برای همیشه خودتان و خطاهای شناختی خودتان را به درستی بشناسید تا اولین قدم ها برای رسیدن به خوشبختی را بردارید.

در این مسیر نیاز به یک مشاور و روانشاس خواهید داشت که در کنار شما قدم به قدم تا شناخت صحیح از خودتان ( خودآگاهی )همراهی کند . برای دریافت نوبت مشاوره دکتر راحله هنری اینجا بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طرحواره های روانی یونگ