مشاوره روانشناسی راحله هنری

اختلال آگورافوبیا

اختلال آگورافوبیا چیست و چگونه درمان می شود ؟

در این مقاله به بررسی اختلال آگورافوبیا به طور کامل و اجمالی می پردازیم و راه های درمانی آن و علائم این اختلال را در افراد بررسی خواهیم کرد ، با بهترین روانشناس تهران همراه باشید.

آگورافوبیا یکی از اختلال های روانی در مجموعه اختلال های اضطرابی هست که به طور کلی فرد مبتلا به هنگام قرار گرفتتن در یکم شرایط خاص احساس ترس ، دلهره و اضطراب می کند و سعی در ترک محیط دارد.
در چنین شرایطی فرد در موقعیت احساس اسیر شدن ، گیر افتادن و بی پناهی می کند که وجه اشتراک این محیط ها محیط های شلوغ و پرجمعیت است. معنای لغوی کلمه آگورافوبیا به معنی تجمع ترسناک می باشد ، این عبارت از دو کلمه آگورا ( یونانی) و فوبیا ( انگلیسی) تشکیل شده است.

 

نشانه های اختلال آگورافوبیا چیست؟

همان طور که گفته شد آگورافوبیا احساس ترس است که فرد در موقعیت هایی به خصوص موقعیت های شلوغ پیدا می کند و در این صورت رفتار های فرد مبتلا می تواند به شکل ها و حالات زیر باشد:

• ترس از تنها بیرون رفتن از منزل
• ترس و واهمه از تجمع ها ، صف ها و شلوغی ها
• ترس از فضاهای بسته و شلوغ مثل سالن سینما ، تئاتر و یا آسانسور و اتاق های کوچک
• فضا های بسیار بزرگ و وسیع مانند پارک ها شهربازی ها و مراکز خرید و مال ها
• ترس استفاده از وسایل نقلیه عمومی مثل مترو و اتوبوس

در چنین شرایطی و شرایط مشابه آن فرد احساس ترس و درماندگی می کند و ممکن است حتی دچار اختلال حمله پنیک شده و
نتواند که محیط را ترک کند و حال جسمانی وخیم شود.علاوه بر این موارد و نشانه ها برای تشخیص اختلال آگورافوبیا باید مواردی را در نظر بگیریم که به تشخیص این اختلال کمک می کند.

• فردی که اختلال آگورافوبیا است لزوما همیشه آدم ترسویی نیست وفقط در شرایط خاص دچار اضطراب و ترس می شود.
• بزرگ نمایی و غلو کردن نشانه بارز این افراد است در مورد یک محیط نسبتا ترسناک و یا شلوغ
• اگر به صورت موردی این حالت در شما باشد نمی توان گفت که اختلال آگورافوبیا دارید و حدودا باید 6 ماه تا 1 سال این نشانه ها د ر فرد باشد که بتوان گقت مبتلا به اختلال روانی شده است.
• انزوا و دوری از جامعه ، عدم ارتباط برقرار کردن با دیگران و گوشه گیری

 

رابطه اختلال پنیک و آگورافوبیا

همان طور که گفته شد اختلال آگورافوبیا در برخی افراد می تواند همراه با اختلال پنیک باشد و این مسئله کمی شرایط را برای بیمار سخت تر می کند
پینک به معنی حملات روانی شدید ترس و اضطراب و ترس است که ممکن است هر لحظه به سراغ فرد بیاید.

علت بروز اختلال آگورافوبیا چیست؟
طبق تحقیقات گسترده ای که روانشناسان و روانپزشکان انجام داده اند نمی توان دلیل ثابتی را برای بروز این اختلال مشخص کرد اما این اختلال می تواند به صورت ژنتیکی یا مادرزادی و یا به صورت اکتسابی و تربیتی در ما به وجود آمده باشد. نکته این جاست که در هر لحظه که متوجه وجود همچین حسی به مدت بیش از حدود 6 ماه در خود شدیم سریعا به فکر درمان باشیم.

چه افرادی بیشتر ممکن است مبتلا شوند؟
اختلال آگورافوبیا می تواند از کودکی آغاز شده باشد اما به طورمعمول در سنین نوجوانی و جوانی دیده می شود ، این بدین منظور نیست که بزرگسالان مورد حمله این اختلال نیستند بلکه در نوجوانان و جوانان طیف گسترده تری را شامل می شود.
اگر از نظر جنسیتی بخواهیم این موضوع را بررسی کنیم باید بگویم که زنان بیش تر از مردان مبتلا به اختلال آگورافوبیا می شوند و باید بیشتر مراقبت کنند و اجازه ترس های بی مورد را درخودشان تا جایی که ممکن است ندهند.

اختلال آگورافوبیا
اختلال آگورافوبیا

تاثیرات اختلال آگورافوبیا

همان طور که می بینید حتی فکر به این که به این اختلال دچار شویم چقدر زندگی را سخت می کند باید بدانیم که آگورافوبیا اختلالی در زندگی روزمره ما بوجود خواهد آورد همان طور که در نشانه های این اختلال گفته شد آگورافوبیا می تواند شما را خانه نشین کند پس نباید آن را دست کم بگیریم و یا بی توجهی کنیم…

نکته دیگری که وجود دارد این است که این اختلال می تواند مشکلاتی همچون افسردگی و پنیک را برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد و یا در مواردی هم اعتیاد به الکل و مواد مخدر و سایر اختلال های روانی….

 

چگونه از آگورافوبیا پیشگیری کنیم؟

به طور کلی این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که هر یک قدمی که شما از چیزهایی که باعث ترس تان می شود عقب بروید ترس تان دو قدم به سمت شما نزدیک خواهد شد. پس اگر در مواردی دیدید که از قرار گرفتن در یک محیط احساس ترس می کنید ، محیط را ترک نکنید و سعی کنید با راهنمایی های یک مشاور با ترس خود مقابله کنید و این ترس را در خود پرورش ندهید.

 

چگونه آگورافوبیا را درمان کنیم؟

به طور کلی دو راه برای درمان اختلال آگورافوبیا وجود دارد
1. روان درمانی
2. دارو درمانی
در جلسات روان درمانی این مشکل و اختلال در شما ریشه یابی شده ، راه های مقابله با آن به شما آموزش داده شده تا قدم به قدم با توجه میزان عمیق بودن این اختلال در روان شما درمان شود و البته در کنار جلسات روان درمانی در صورت صلاح دید پزشک ممکن است دارو هم برای شما تجویز شود.

سخن پایانی

چند نکته کلیدی:
• تنفس صحیح را بیاموزید
• ورزش و نرمش را در برنامه روزانه خود قرار دهید
• سمت مواد مخدر و الکل نروید
تا از دچار اختلال های روانی نشوید
اختلال های روانی ( آگورافوبیا) ممکن است برای هریک از ما پیش بیاید و ما باید در مرحله اول اجازه ندهیم که در ما شکل بگیرد و اگر هم نشانه هایی از آن را در خودمان دیدیم باید سریعا درمان را آغاز کنیم شما می توانید با شرکت در جلسات روان درمانی دکتر هنری درمان اختلال خود را آغاز کنید. برای ارتبط با ما اینجا کلیک کنید.

راحله هنری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طرحواره های روانی یونگ