آیا کودکان نیز به افسردگی مبتلا میشوند ؟ این مشکل چگونه بروز پیدا میکند ؟
افسردگی کودکان با نوسانات احساسی و دلخوریهای معمولِ مسیر بلوغ و رشد، متفاوت است و البته ناراحتی کودکان نیز دلیلی قطعی برای افسرده خواندن آنها نیست.
اگر این ناراحتی دائمی باشد و باعث ایجاد اختلال در رفتارهای عادی کودک که مرتبط با فعالیتهای اجتماعی ، علایق ، کار مدرسه یا زندگی خانوادگی است ، زنگ خطر بهصدا درمیآید . یادتان باشد که اگر چه افسردگی بیماری جدی و مهمی است ، اما در هرحال راه چاره و درمان دارد.
نشانههای افسردگی در کودکان متفاوت است . گاهیاوقات این نشانهها نادیده گرفته میشوند ، زیرا با احساسات و تغییرات روانشناسی دوران بلوغ اشتباه گرفته میشوند . مطالعات اخیر روانشناسی به موضوعی باعنوان «افسردگی مخفی یا پنهان» میپردازند . در این نوع از بیماری ناراحتی و افسردگی کودکان ، با بروز بدخلقی یا خشم نمود پیدا میکند .
البته درموارد زیادی نیز افسردگی در کودکان مشابه بزرگسالان رخ میدهد . عوارض و نشانههای بیرونی افسردگی به شکل ناراحتی ، احساس ناامیدی و تغییر خلقوخو بروز میکند .
نشانههای بیرونی افسردگی کودکان بهاینصورت است:
خشم و کجخلقی؛
احساس مستمر ناراحتی و ناامیدی؛
انزوای اجتماعی؛
افزایش حساسیت نسبت به طردشدن؛
تغییر و اختلال در اشتها به شکل کاهش یا افزایش؛
تغییر و اختلال در خواب به شکل کمخوابی یا خواب زیاد؛
طغیان کلامی یا فریاد و گریه؛
مشکل در تمرکز؛
خستگی و کاهش انرژی؛
دردهای بدنی (مانند شکمدرد و سردرد) که با درمانها متوالی بهبود نمییابد؛
کاهش توانایی برای انجام فعالیت در خانه یا با دوستان در بازیها و …؛
احساس گناه و بیارزشبودن؛
ضعف در تفکر یا تمرکز؛
فکرکردن درباره مرگ و خودکشی.
این نشانهها در تمام کودکان یکسان نیست . در واقع نشانههای افسردگی کودکان در شرایط مختلف و زمانهای گوناگون به شکلهای متنوعی خود را نشان میدهند. با اینوجود بعضی از کودکان با وجود افسردگی به شکلی معقول رفتار میکنند و نشانههای بیرونی مذکور را ندارند، اما بیشتر کودکان ضمن تجربه افسردگی تغییرات محسوسی در عملکرد تحصیلی، فعالیتهای اجتماعی، علایق و حتی ظاهرشان ایجاد میشود.
اگر چه در سنین زیر ۱۲ سال موضوع خودکشی در کودکان مسئلهای نادر است ، ولی امکان گرایش به خودکشی در این سن نیز وجود دارد . تمایل بیشتر به خودکشی در هنگامی که آنها عصبانی یا ناراحت هستند ، وجود دارد . میل به اقدام به خودکشی در دخترها بیشتر دیده میشود ، درحالیکه پسرها تمایل بیشتری دارند که در اثر این اقدام کشته شوند. نوجوانانی که سابقهی خشونت، مصرف مواد و الکل یا سوءاستفادههای جنسی و فیزیکی در خانوادههایشان وجود داشته باشد ، بیشتر در معرض این خطر هستند و ممکن است اقدام به خودکشی کنند .